Gezondheid·Lyme·Persoonlijk

Gezondheidsupdate #10

Hoi daar ben ik weer. Lang geleden dat ik heb geschreven. Mijn laatste gezondheidsupdate is nog van 2016. Sorry dat ik niks van mij laat horen! In dit geval is geen nieuws, goed nieuws. Ik zal je snel bijpraten over de afgelopen tijd.

Hoe voel ik mij?

Hoe ik het nu het beste kan omschrijven: beter, maar nog niet beter. Ik voel mij best goed. Sommige dagen beter dan de andere. Die Ups&Downs blijven. Gelukkig worden die Ups steeds hoger. Soms heb ik echt zoiets van: Wow, kan ik dit echt! Dan moet ik echt even in mijn arm knijpen. Zo ben ik pas in mijn eentje met de trein naar Utrecht gegaan en daar met een vriendinnetje uit eten geweest in de stad. Echt fantastisch! Ik ben ook een stuk onafhankelijker. Heb niet overal meer hulp bij nodig. Ik kook vaak weer zelf (is mijn vriend heel blij mee!), kan soms weer in mijn eentje ergens naartoe met de fiets/ bus/ trein/ auto. Mijn wereld wordt beetje bij beetje groter.

Echt een groot verschil met vorig jaar. Toen (over)leefde ik vanuit mijn bed. Ik ben echt súúúper blij met mijn vooruitgang. Weet je, ik ben er nog niet. Heb nog altijd continue pijn en heb mijn rust ’s middags echt nodig. Ik ben dus nog niet beter. Maar het gaat duidelijk de goede kant op. Ik heb goede hoop, Yay!

Op controle bij Mecebi

Mijn laatste behandeling is alweer een half jaar geleden. Het is zelfs een jaar geleden dat de Lyme voor het laatst testte. Eén jaar!! Jeetje dat klinkt echt lang.

Laatst ben ik langs Mecebi gegaan. Het was tijd voor controle. Ik had verwacht heel zenuwachtig te zijn, maar eigenlijk was ik heel chill. Ik vond het niet zo spannend. Mijn voorgevoel zei namelijk dat Lyme nog steeds niet test. Anders had ik dat echt wel gemerkt. Had ik vast een crash gehad (Hello Meneertje Herxheimer). En gelukkig had ik gelijk. De Lyme test niet. JOEPIEEEEE!

Vertrouwen terugkrijgen in mijn lichaam

Ik merk dat mijn focus verschuift. Eerder draaide alles om Lyme. Logisch, want als je zo ziek bent is er geen ruimte voor iets anders. Nu ik stapje voor stapje opknap, heb ik weer ruimte over in mijn hoofd. Ik ben lekker bezig met mijn studie, probeer zo veel mogelijk leuke dingen te doen en durf zelfs weer een beetje na te denken over de toekomst. Dat laatste is echt een enorme stap, want dat heb ik lang niet gedurfd. Tuurlijk de angst blijft. Bang dat Lyme terugkomt en alles wat ik nu heb opgebouwd weer afpakt. Ik gok dat veel mensen die herstellen van ziekte dit herkennen. Het vertrouwen in mijn lichaam heeft een flinke deuk gehad. Dat weer terugkrijgen heeft tijd nodig denk ik.

Dagboeken verbranden

Ik heb jaren alles in dagboeken opgeschreven. Ik had ze ergens achterin mijn kast gepropt, ver uit het zicht. Ik heb heel lang rondgelopen met het idee om ze te verbranden. Maar ik durfde het niet. Best gek, waarom eigenlijk? Misschien omdat ik dan echt afscheid neem. Dat ik niet meer naar het verleden terug mag kijken. Ik niet Lyme heb, maar heb gehad. Toch ook bang voor die terugval, dat de ellende nog niet voorbij is. Je merkt wel, één grote chaos in mijn koppie. Maar één ding weet ik 100% zeker, wat er is gebeurd hoef ik nooit meer over te doen. Dus alles wat ik heb opgeschreven is voorbij.

Laatst was ik er ineens helemaal klaar voor. Ik voelde gewoon dat het goed was. Hoppa weg met die  stomme dagboeken. Samen met mijn ma, pa en vriend heb ik een fikkie gestookt in de tuin. Het voelde zóóó goed. Echt een opluchting. Het zag er ook super mooi uit. Helemaal donker en dan midden in de tuin een groot vuur. Je zag alle geschreven woorden langzaam verdwijnen. Er bleef helemaal niks meer van over. Dat vuurtje was een mooi metafoor: uit die donkere tijd kwam nu licht.

I’m breaking free from these memories
Gotta let it go, just let it go
I’ve said goodbye
Set it all on fire
Gotta let it go, just let it go
– Avril Lavigne

Goodby Lyme

Ik heb dus afscheid genomen van Lyme. Blik vooruit en niet meer terug kijken. Ik heb Lyme een afscheidsbrief geschreven. Het voelde eerst wat gek, maar uiteindelijk het luchtte zo op. Mijn brief zal ik snel op mijn blog plaatsen.

Goede gezondheidsupdate hè! Ik ben zo blij dit met je te kunnen delen. Hopelijk zet die stijgende lekker door!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s