Gezondheid·Lyme

Wat is Lyme?

In deze blogpost ga ik uitleggen wat de ziekte van Lyme precies is. Ik had zelf echt geen idee, dus voor mij is het goed geweest om het grondig uit te zoeken. Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd. Heb je nog vragen na het lezen, stuur mij gerust een berichtje. Dat vind ik alleen maar leuk ;-).

De naam Lyme
De ziekte van Lyme is vernoemd naar het stadje Old Lyme in de Verenigde Staten, waar de ziekte in de jaren ’70 werd ontdekt en onderzocht. Het wordt ook vaak Borrelia of Lyme-Borrelia genoemd, verwijzend naar de bacterie die de ziekte veroorzaakt.

De bacterie Borrelia burgdorferi (Bb)
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). Deze bacterie wordt overgedragen door een tekenbeet. Borrelia burgdorferi (Bb) is een verzamelnaam voor vijftien verwante Borrelia-soorten. Er zijn dus meerdere varianten van deze bacterie die Lyme kunnen veroorzaken. Dit verklaart ook waarom de symptomen van Lyme zo verschillend kunnen zijn per patiënt.

Borrelia burgdorferi (Bb) is een spiraalvormige bacterie met eigenschappen die sterk afwijken van die van ‘gewone’ bacteriën. Ook wel een spirocheet genoemd. De bacterie heeft een langgerekt, schroefvormig lichaam.

burgdorferiLijkt toch net op een spaghetti sliertje?! 

Borrelia kan zich makkelijk bewegen in weefsel. Hij is dus niet bepekt tot het bloed of andere lichaamsvloeistoffen. Hij kan zich zelfs inkapselen tot een cystevorm, waardoor die niet meer wordt opgepikt door het afweersysteem. De Borrelia-bacterie kan zelfs het afweersysteem manipuleren door delen van het afweersysteem te onderdrukken en andere delen te gebruiken om weefsel te beschadigen en binnen te dringen. De bacterie heeft de voorkeur voor weefsel waar het bloed minder goed doordringt of waar de afweer minder effectief is, zoals hersenen, oog, huid, bindweefsel en gewrichtskapsel. De bacterie kan in cellen binnendringen en daar overleven. Binnen een lichaamscel is Borrelia ongrijpbaar voor het afweersysteem, diagnostische testen en antibiotica. Een heel slimme bacterie dus!

Hoe raak je geïnfecteerd?
Meestal krijg je de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb) door een tekenbeet. Niet alle teken geven je Lyme. Alleen een teek die geïnfecteerd is met de Borrelia-bacterie draagt Lyme over aan de mens. Andere stekende insecten zoals spinnen, muggen en vlooien kunnen ook de bacterie in zich hebben en overdragen. Daarnaast kan een moeder de bacterie overdragen aan haar kind en het kind zo met Lyme besmetten. In de borstvoeding de bacterie zelfs aanwezig. Verder kan je de bacterie waarschijnlijk ook binnenkrijgen door bloedtransfusies, transplantaties en seksueel contact. Meer onderzoek hiernaar is nodig.

tekenZie hoe klein die teek rechtsonder is. Daar kijk je makkelijk overheen.

Stadia van Lyme
Lyme is in drie verschillende stadia in te delen. In welke stadium je zit heeft te maken met hoe lang je al geïnfecteerd met de bacterie en jouw klachten. Zelf zit ik in het derde stadium.

Stadium 1: Lokale huidinfectie; erythema migrans (EM)
In het eerste stadium van Lyme krijg je een lokale huidinfectie. Deze begint als een rode plek, meestal na 4-10 dagen na een tekenbeet. Deze huiduitslag wordt erythema migrans (EM) genoemd. De EM-huiduitslag breidt zich in de loop van dagen tot weken uit tot een (5-40 cm in diameter) ronde of ovale kring. De kring wordt vaak gevonden op de romp, benen, oksels of liezen. De huiduitslag is meestal pijnloos en jeukt niet. Herken je dit? Ga dan snel langs de dokter. In dit stadium is Lyme goed te behandelen.

EM
erythema migrans (EM) 

Er komen veel variaties voor van EM, waardoor Lyme niet altijd herkent wordt. Zo kan je bijvoorbeeld een egaal rode vlek, blaren of ringen over elkaar heen hebben. Niet iedereen met Lyme krijgt deze huiduitslag. Het blijkt dat de helft van patiënten met Lyme geen tekenbeet of EM hebben opgemerkt. Zelf heb ik nooit een rode kring of rode vlekjes gehad. Dit maakt het erg lastig om Lyme te herkennen.

Stadium 2: Vroege gedissemineerde infectie
Na de tekenbeet kan de Borrelia-bacterie in de bloedbaan terecht komen, wat tot een uitgezaaide of ‘gedissemineerde’ infectie leidt. De bacterie kan zich binnen een paar dagen door het lichaam verspreiden en in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) binnendringen. De bacterie wordt via de bloedbaan in het lichaam verspreid, maar is maar kort in de bloedbaan aanwezig. Hoewel de bacterie in elk orgaan terecht kan komen, ontstaan de meeste ziekteverschijnselen in het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.

.
Stadium 3: Chronische Lyme-Borreliose
Men spreek van chronische Lyme-Borreliose bij een ziekteduur van meer dan een jaar. Alle eerder genoemde verschijnselen kunnen een langdurig en wisselend beloop hebben met vermindering en verergering van ziekteverschijnselen over weken tot jaren waarbij de symptomen van orgaansysteem kunnen wisselen. Er zijn sterke aanwijzingen dat Lyme-Borreliose naarmate de infectie langer duurt, steeds meer de kenmerken van een chronische multi-systeemziekte vertoont. Dit houdt in dat er meerdere lichamelijke systemen, lichaamsfuncties en organen betrokken zijn en aangetast.

Bij de chronische vorm van Lyme staan de algemene, ook wel aspecifieke klachten op de voorgrond. Deze klachten bestaan onder andere uit griepachtige verschijnselen, chronische vermoeidheid (lijkt op ME/CVS), hoofdpijn, voorbijgaande temperatuursverhoging van enkele uren, transpireren, wisselende pijn in spieren, pezen en gewrichten (lijkt op Fibromyalgie).
In de latere fase van Lyme kunnen chronische ziekteverschijnselen van het centrale en perifere zenuwstelsel (chronische neuroborreliose) op de voorgrond staan. De klachten die relatief vaak gezien worden zijn: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, verminderde concentratie, problemen met woordvinding, hoofdpijn, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels (licht, geluid) en slaapstoornissen.

Ik hoop dat ik je duidelijk heb kunnen uitleggen wat Lyme is. Ik ben zelf wel een beetje geschrokken van alle info. Geïnfecteerd zijn met de borrelia-bacterie is niet zomaar wat :-(.

Heb je nog vragen? Je mag mij altijd een berichtje sturen.

Blogposts over de diagnose, symptomen en behandeling van Lyme komen nog online.

xx anke

Bronnen:
Waarom is er geen betrouwbare test voor de ziekte van Lyme? Door Niek Haak
http://www.lymenet.nl/info/ziekte-van-lyme
http://www.lymevereniging.nl/

Advertenties

5 gedachten over “Wat is Lyme?

    1. Hee Alie, ja ik moet het nog steeds een beetje laten bezinken. Al die jaren gedacht dat het iets anders was. Voelt nog gek.
      Ik ga voor nu verder met Mecebi. Daar behandelen ze ook Lyme. Ik ga mij daarnaast nog wel even verder oriënteren, misschien naar Duitsland.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s